Vuokramökki on vastuullista lomailua

Ekomökit Koivuranta ja Mertala

Kesäkäyttöisiä lomamökkejä on Etelä-Savon alueella runsaasti. Niiden käyttöastetta kannattaisi lisätä uusien mökkien rakentamisen sijaan. Lomailu kesämökillä on ekologista ja vastuullista matkailua ja sen ympäristölle aiheuttamat päästöt ovat pienet.

Raijan Aitan mökit Koivuranta ja Mertala ovat tällaisia kesäkäyttöisiä, puurakenteisia mökkejä. Niitä voidaan käyttää myös keväällä ja syksyllä; mökeillä on takka, sähköt ja sähkölämmityspatterit. Lomaviikko tai viikonloppu sesongin ulkopuolella on myös edullinen. Luonto tarjoaa paljon elämyksiä keväisin ja syksyisin kuten esimerkiksi jäidenlähtö ja silmujen puhkeaminen keväällä ja ruska, marjastus ja sienestys syksyllä.

Koivurantaan ja Mertalaan ovat myös lemmikkieläimet tervetulleita.

Mikkeliin voi matkustaa junalla ja linja-autolla

Junat ja bussit kuljettavat Helsingistä Mikkeliin alle kolmessa tunnissa ja matka maksaa pari kymppiä suuntaansa. Loppumatkan mökille (15 km) voi ajaa taksilla tai sopia kuljetuksesta vuokraisännän kanssa. Ruokatarvikkeet kannattaa ostaa lähtiessä Mikkelistä. Mökeillä on jääkaappipakastin, mikroaaltouuni, liesi ja uuni ruuanvalmistusta varten. Raijan Aitassa toimii kesäkaudella kahvila ja tilalta voi käydä ostamassa marjoja tai itsepoimimassa niitä. Viljelyksessä on mansikoita, mustaherukoita ja vadelmia.

Ympäristötietoinen lomailu

Pihat, ranta ja muu ympäristö mökeillä on mahdollisimman luonnonmukaista.

Maastossa liikkuessa on hyvä käyttää olemassa olevia teitä ja polkuja.

Jätteiden lajittelua varten mökillä on erilliset astiat ja kompostoiva biokäymälä.

Peseytymiseen käytetään järvivettä ja se lämpenee puilla. Juomavettä voi noutaa Raijan Aitasta.

Soutuvene kuuluu mökin varustukseen. Sähköperämoottorin voi tarvittaessa vuokrata. Saarijärvi on kirkasvetinen, kalliorantainen, kaunis järvi. Kalastuksen harrastamiseen on hyvät mahdollisuudet ja lähisaariin voi myös rantautua veneretkellään. Mökki-isännältä voi lisäksi vuokrata kanootin, teltan tai polkupyörät.

Kasveja ja eläimiä tutkimalla ja tarkkailemalla lisää luontotietämystään ja sääilmiöistäkin on mielenkiintoista tehdä havaintoja. Roskakalojen pyyntiä varten saa katiskan lainaksi.

Tervetuloa viettämään luonnonläheistä vapaa-aikaa perinteiselle mökille!